top of page

De bretels van de EZO

  • Foto van schrijver: Marco Kamphuis
    Marco Kamphuis
  • 22 aug 2024
  • 2 minuten om te lezen

'Een evenementenzorgorganistie  moet zijn eigen broek op kunnen houden'.  zei een medewerker van het GHOR-evenmentenbureau tegen mij. ' Een evenement mag namelijk de reguliere zorg niet belasten. Dat is de taak van een EZO.' Onzin. Klinkklare nonsens. Als je niet wilt dat de reguliere zorg extra belast wordt, kun je geen evenement organiseren. Want ambulancevervoer, huisartsenzorg en ziekenhuiszorg zijn soms onontkoombaar.

(AI-gegenereerde foto)


Als je een evenement organiseert kunnen er slachtoffers vallen die niet door de zorgverleners ter plaatse kunnen worden behandeld. Hoe hoog je ook inzet. Als iemand zijn been breekt, moet die met een ambulance naar het ziekenhuis. Ook al is er een orthopedisch chirurg op het evenement. En iemand die succesvol geranimeerd is, moet die ook met de ambulance naar het ziekenhuis. Zelfs als er een specialistisch spoedzorgteam op het evenement staat. 


Onnodige druk

Evenementenzorg kan wél voorkomen dat er een onnodige druk op de reguliere zorg ontstaat. Als een bezoeker een astma-aanval heeft kan die vaak door een ambulanceverpleegkundige ter plaatse geholpen worden. Als een ambulance-verpleegkundige op het evenement aanwezig is, dan kan die dus de definitieve zorg bieden en hoeft de patiënt mogelijk niet naar het ziekenhuis.  Een ambulanceverpleegkundige op een evenement kan alle 'Eerste Hulp Geen Vervoerritten' van een reguliere ambulance ondervangen. En een evenmentenarts kan ter plaatse hechten zodat een slachtoffer niet naar de Huisartsenspoedpost hoeft te worden doorverwezen.


Maar dat bekekent niet dat je op ieder evenement specialistische spoedzorgteams (ambulanceteams) of artsen moet hebben. Alles hangt af van de risico's en de kans daarop. Als je bij een Free Fightgala  veel hechtwonden verwacht, is een hechtende huisarts zinvol. Maar niet bij het tentfeest waar een dronken bezoeker misschien wel een gat in zijn hoofd zou kunnen vallen.  


Tenzij je je op een evenement een volledig bemenst Level-1 Traumacentrum neerzet, kan belasting van de reguliere zorg ontstaan. Het is aan de GHOR om te bepalen of de capaciteit van de verwachte ambulance-, huisartsen- en ziekenhuiszorg tijdens het evenement voldoende is of dat er opgeschaald moet worden. En het is aan de evenementenzorgorganisatie om, op basis van de risico's, er voor te zorgen dat geen vermijdbare belasting van de reguliere zorg ontstaat.

 
 
 

Postadres:  Postbus 35 ,  3755 ZG Eemnes   -  Telefoon:    (+31) 653545651E  -   E=mail:   info@eventmedic.eu   -   KvK:   86324608

Event Medic is een handelsnaam van Marco Kamphuis

bottom of page