top of page

Hoe de Veldnorm de evenementen-cowboys juist in de kaart speelt

Het leek zo'n mooi initiatief: de Veldnorm Evenementenzorg moest wildgroei in evenementenzorg gaan reguleren, door regels te maken over wie wat wel en belangrijker wie wat niet mocht doen. Een leest waaraan de evenementen-schoenmakers zich moesten houden dus. Maar het plan werkte averechts.


De gemeenten (vergunningverleners) en GHOR's (adviseurs) omarmden de veldnorm toen die in 2022, na de coronacrisis, werd geïmplementeerd. In elke evenementenvergunning kwam te staan dat de zorg conform de Veldnorm moest zijn. Gemakshalve adviseerde de GHOR ook steevast dat de EHBO'ers evenementenzorgverleners moesten zijn. En dat was koren op de molen van commerciële opleiders die een gat in de markt aanboorden en voor veel geld cursussen evenementenzorgverlener aanboden. En de aanvullende cursussen Categorie 2 en Categorie 3.


Allemaal goed en wel, maar in haar ijver om de evenementenzorg te reguleren waren de makers van de Veldnorm Evenementenzorg (VNEZ) vergeten om richtlijnen te formuleren waaraan de evenementenzorgverlener moest voldoen. En dat betekende dat iedereen dat zelf mocht invullen. Ja, er zijn wat algemene termen, maar lesstof en concrete normen, zoals die in de de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp zijn beschreven, ontbreken.


DURE CERTIFICATEN


EHBO-verenigingen (EZO Eerste Hulp) werden verrast en kochten dure cursussen in. Voor kleine verenigingen vaak een heel bedrag. Maar ja, ze moesten wel, anders mochten ze geen hulp meer verlenen op evenementen.


Opleiders zagen ook een kans om de markt te bestormen met aanvullende opleidingen 'Aanvullende Eerste Hulp Interventies' en 'Risicovolle Ondersteunende Medische Interventies'. Ook daar: geen uniforme richtlijnen en geen lesstof. En wat kwalijker is: geen toezicht van een specialistische arts. En de commerciële opleiders leiden en passant ook instructeurs op voor dergelijke cursussen. Kassa in plaats van kwaliteit.


En dus werden honderden dure certificaten uitgeschreven die het papier nog niet waard zijn waarop ze zijn geprint. De evenementencowboys zijn nu ongereguleerde en ongecontroleerde opleidingscowboys. Let wel: dit geldt niet voor alle opleidingen, zoals bijvoorbeeld van Het Oranje Kruis en het Rode Kruis.








bottom of page