top of page

Hardnekkig misverstand

Sommige misverstanden zijn hardnekkig. Zoals: Eén EHBO'er is géén EHBO'er. Nog steeds is het in de evenementenzorg een veelgehoorde uitspraak. En dat is jammer, want het miskent de mogelijkheden van de individuele eerstehulpverlener.

Bij alle EHBO-trainingen wordt uitgegaan dat je als hulpverlener alleen bent. Behalve bij het reanimatie-onderwijs. En als passantenhulpverlener ben je ook meestal alleen. In ieder geval in het begin. EHBO'ers zijn getraind als solist. Evenementenzorgverleners zijn náást die solistische opleiding getraind in samenwerking en werken in teams. Dat betekent niet dat ze opeens hun vaardigheden als solist kwijt zijn. Maar zo benaderen de vergunningverleners en de evenementenzorgorganisaties het wel.


Het behandelen van een patiënt (of zorgvrager) doe je vrijwel altijd alleen. Het is handig als een collega je verbandmateriaal aanreikt, maar je kunt het ook zelf van tevoren klaarleggen. Het merendeel van de eerstehulpverlening op EHBO-niveau op een evenement beperkt zich tot het aanleggen van een verbandje en het behandelen van een wespensteek. Niet eens meer tot het plakken van een pleister, want dat is tegenwoordig 'zelfzorg'.


DAT STAAT IN DE VERGUNNING


De organisatoren van een twee uur durend klassiek concert met 200 bezoekers vragen om twee EHBO'ers. 'Dat hebben we altijd zo gedaan', antwoorden ze als je hen vraagt waarom twee en niet één. Niemand dacht na over de kans op een ongeval en de benodigde zorg. En als er een vol passagiersvliegtuig neerstort op de concertlocatie, dan haalt één extra EHBO'er toch niets uit. Als hij het al overleeft.


Waarom moeten bij een jubileumtoernooi van de plaatselijke voetbalclub twee EHBO'ers zijn, terwijl er bij reguliere wedstrijden niet één is? En waarom moet bij een mini-braderie met tien kraampjes en wat kinderspellen twee EHBO'ers een volledig ingerichte EHBO-post bemensen? 'Dat staat in de vergunning', is steevast het antwoord.

GENOEG

Het wordt tijd dat organisatoren advies inwinnen bij de EHBO-vereniging of de professionele evenementenzorgorganisaties welke hulp afdoende is, gebaseerd op de gewogen risico's. En als blijkt dat die één EHBO'er afdoende vinden, dan kun je die met een gerust hart inzetten op je evenement. En ook de gemeenteambtenaren van de afdeling vergunningen moeten het motto meekrijgen: Genoeg is genoeg.


bottom of page