top of page

'Heeft u deo voor me?' en andere zorgvragen

Soms sta je als evenementenhulpverlener met je oren te klapperen. Bijvoorbeeld als een bezoekster van een dance-event vraagt of de EHBO'er haar even wat deodorant kan geven en riekend wegloopt als blijkt hij alleen Axe heeft. 'Stinkspul'. Sommige zorgvragers verwarren de EHBO-post met een gratis Winkel van Sinkel.

Twee jonge meiden komen de Medische Post binnen bij een openluchtconcert. Eén van hen is dor een wesp gestoken. De ander is daar allergisch voor. 'Kunt u mij alvast en Epipen geven, voor het geval ik ook gesto-ken wordt? Ik ben erg allergisch voor wespen en heb de mijne thuis gelaten.' De ambu-lanceverpleegkundige stelt haar gerust en zegt dat hij haar wel zal helpen als ze gesto-ken wordt maar dat het lukraak geven van medicijnen niet echt de bedoeling is.


Of het verhaal van het ongestelde meisje dat mokkend een maandverbandje uit de handen van een zorgverlener grist: het was niet het merk dat zij altijd gebruikt. Iets met vleugeltjes, ofzo.


GARDEROBE


'Kan ik mijn jas/tas/sjaal/hoed/krukken/rugzak/koffer/skateboard/vouwfiets/... hier even neer-leggen?' Je vraagt je soms af of bezoekers het verschil weten tussen een hulppost en een garderobe.


Of de bezoekster die slecht ter been is en vraagt of ze de rolstoel gedurende haar bezoek mag lenen. Ook zij wordt boos als het antwoord 'nee is'. Zelfs als haar wordt uitgelegd dat die nodig is om patiënten die niet kunnen lopen naar de zorgpost te brengen. 'Dan til je ze toch met een brancard?', moppert ze bij het weglopen. Van haar diepe zucht is niemand onder de indruk. En even later blijkt de rolstoelvraagster nog aardig mee te kunnen dansen.


Toch moet je als evenementenzorgverlener soms wel flexibel zijn en iemand zijn telefoon op de post laten opladen. Altijd 'nee' verkopen is ook niet leuk.


De meest gestelde vraag is overigens geen zorgvraag maar 'Waar is de wc?'


GRATIS WATER


Op iedere zorgpost staan waterflesjes. Niet alleen voor de zorgverleners, maar ook voor gedehydreerde patiënten die op de post behandeld worden. Of zorgvragers die een glaasje water nodig hebben om de paracetamolletjes (ja, die kun je wél gratis krijgen) moeten doorslikken. Als je een gezondheidsprobleem hebt, kun je aanspraak maken op het water op de post.


Bij veel evenementen wordt gratis water verstrekt bijvoorbeeld door het plaatsen van watertappunten. Die zijn overigens verplicht bij dance-events, sportevenementen en bij temperaturen vanaf 25 graden. Of als het in de vergunning staat.


Maar de EHBO-post is geen waterpunt. Als een bezoeker dorst heeft en op het evenement geen gratis water is, dan moet hij dat kopen. Als duizenden bezoekers de EHBO-post voor gratis water of frisdrank bestormen, dan is er iets mis. En: zorgverleners geven niet zomaar Raketjes of chips, als iemand daarom vraagt.


ZELF VERANTWOORDELIJK


Als je weet dat je ongesteld wordt en last hebt van menstruatiepijn, dan moet je zelf pijnstillers meenemen. Als paracetamol niet helpt, dan neem je Ibuprofen mee. Of een ander middel dat wel bij jou werkt. Je mag er niet van uit gaan dat de evenementenzorgverleners je dat verstrekken. En niet gelijk een heel potje, want daarmee kom je niet door de medicatie-controle. Het maximale aantal dat je tijdens het evenement nodig hebt is voldoende. De rest laat je thuis of in de auto. Zonnebrandcrème is iets anders. Dat komt meestal niet door de beveiliging. Vaak zorgen organisatoren dat er dispensers aanwezig zijn. En de meeste EZO's hebben het ook bij zich.


SERVICE


De evenementenzorgverlening is er om acute gezondheidsproblemen op te lossen. Het is gebruikelijk dat zij maandverband en/of tampons verstrekken aan (onverwacht) men-struerende vrouwen. Een bekertje hete oplossoep of zoete thee behoort tot de middelen om een onderkoelde patiënt weer op de been te helpen. Net als de TUC-jes of chips voor een MDMA-gebruiker met hyponatriëmie (watervergiftiging).


In sommige gevallen gaat de service verder: kauwgom voor de tandenknarsende drugs-gebruiker, een regenponcho voor een patiënt die de zorgpost in de regen moet verlaten (nog geen dubbeltje op AliExpress), Cola of Fanta voor de mensen die wat extra suiker kunnen gebruiken, in plaats van de standaard Dextrootjes, of een banaan voor de diabeet met hypo.


Evenementenzorgorganisaties moeten hun medewerkers voorzien van oordopjes bij evenementen waar hard geluid is. Meestal worden die ook verstrekt aan beveiligers of horecamedewerkers die ze niet hebben. Maar het wordt een dure zaak als iedere bezoeker van een muziekevenement bij de Eerste Hulp aanklopt voor gratis oordopjes. Bijna altijd verkoopt de organisatie zelf oordopjes. Soms doet de EZO dat.


Maar aan de servicemiddelen moet wel paal en perk gesteld worden. Anders komen er bezoekers vragen om condooms, sigaretten en de morning-after pil.


KOLVEN


Over het gebruik van een afgeschermd deel van de eerstehulppost voor moeders die willen kolven, moeten duidelijke afspraken gemaakt worden. Er moet een geschikte ruimte gecreëerd worden, met een stoel, tafel, stroom, licht, verwarming/koeling en een koel-kast(je). Kolven tussen reanimatiebehoeftige patiënten is niet ideaal. De kolfruimte moet bereikbaar zijn zonder dwars door de medische post te hoeven lopen, want niet alleen de moeders maar ook de patiënten hebben recht op privacy.


Soms is afgesproken dat kinderen die hun ouders uit het oog zijn verloren, worden gestald bij de EHBO. Niets op tegen, zolang de hulpverlening maar niet in het gedrang komt en de kinderen niet geconfronteerd worden met de patiënten. Opnieuw: maak goede afspraken vooraf met de organisator en beveiliging en zorg voor een kleurboek met viltstiften of een tablet met Dora of Bob de Bouwer.


bottom of page