top of page

Niet alleen een maandverbandje

Ik zag haar richting de zorgpost komen: een vrouw van begin dertig die zich voor het concert extra leuk had uitgedost. Haar droeve gezicht paste niet bij haar outfit. 'Het is misschien een gekke vraag,' begon ze, 'Maar hebben jullie misschien een maandverbandje voor me?' Ik draai me om en mijn collega heeft er al een uit de verbandkast gepakt en geeft dat aan mij. Wat er toen gebeurde had ik niet verwacht, ondanks mijn decennialange ervaring als evenementenzorgverlener.

De vraag om een maandverband of tampon aan de EHBO'ers op een evenement is niet gek. Integendeel, bij grotere evenementen is het vreemd als er níet een vrouw of meisje langskomt die er om vraagt.


Ik herinner mij nog de drie tienermeiden die naar de EHBO-tent kwamen. Twee van hen sleepten giebelend een meisje met vuurrood hoofd mee. 'Zeg het dan,' zei een van de giebelmeisjes. Het rode-hoofd-meisje keek ons niet aan toen ze bedremmeld vroeg of we een maandverband voor haar hadden. 'Ze is voor het eerst ongesteld geworden!' blèrde een van de vriendinnetjes. 'Gefeliciteerd,' reageerde ik. Ik heb het trio met mijn collega (een wat oudere vrouw en zelf moeder) maar even de tent in gestuurd om te gaan praten en het maandverbandje te geven.


Zwanger


Terug naar de concertbezoekster. Terwijl ik haar het maandverband geef praat ze door. 'Ik ben tien minuten geleden opeens ongesteld geworden. Tot die tijd was ik zwanger.' Dat kwam even binnen. Ik had dit niet zien aankomen. We vragen of ze even naar binnen wil komen. De derde collega pakt de EHBO-tas, gaat naar buiten en sluit de deur achter zich.


Ze gaat op de behandeltafel zitten en ik ga naast haar zitten. De deur was nog niet dicht toen de tranenvloed begon. Ze pakt mijn hand en vertelt haar verhaal. Soms is een wat hogere leeftijd een voordeel als zorgverlener: je bent een soort vaderfiguur. We hebben wat gepraat, haar tissues gegeven en een glaasje water. En het advies om de volgende dag langs haar huisarts te gaan. Veel meer kun je niet doen. Toen even later haar vriend kwam hebben we de twee op de EHBO-post laten praten. Wij stonden buiten. Het zou haar tweede kind moeten worden, had ze me verteld. En dat ze voelde dat haar zwangerschap van nog maar een paar weken, was afgelopen. Terwijl ze zo graag een tweede kindje wilden. Na een klein kwartiertje kwam het stel de EHBO-post uit. Ze hebben het concert nog uitgezeten, maar met een heel ander gevoel. Ik zette een turfstreepje in het vakje maandverband/tampon op de zelfzorglijst. Een streepje met een onverwachte achtergrond.



bottom of page